afval verminderen | boeken, applicaties en media | milieu | samenleving

Verpakkingsvrije online winkel VerPot.

9 november 2017

Naast de verpakkingsvrije winkel in leiden, zijn er nu uit een andere hoek ook plannen voor een verpakkingsvrije winkel online : Verpot. Mijn eerste gedachte was, hoe moet ik dat dan voor me zien? Hoe gaat dat in de praktijk?

Van de week stond er een stukje in de krant, wat ook op de facebookpagina van Verpot staat. En daar staat in hoe ze het willen gaan doen, ik ben hier erg blij mee en hoop dat het gaat lukken, en het ook uitgebreid wordt naar de omringende dorpen. In elk geval een super initiatief!

Stukje uit de krant:

Leiden krijgt een ’verpakkingsvrije’ online supermarkt, met bezorging per fietst: Verpot. Tenminste, als het aan de 27-jarige Ramon Caljouw ligt. Hij nam het initiatief en wil deze week gaan proefdraaien met de eerste dertig klanten.

Caljouw is realistisch: hij weet niet zeker of het zal lukken er een rendabel bedrijf van te maken. Dat is natuurlijk altijd zo, bij de start van een onderneming, maar Caljouw zit eigenlijk nog een stap daarvoor. De proef die hij deze week hoopt te kunnen beginnen is nadrukkelijk bedoeld om uit te vogelen wat er allemaal bij komt kijken, welke obstakels er te overwinnen zijn om Nederland te veroveren. Want dat is uiteindelijk wel de bedoeling. ,,Het heeft weinig zin om achter mijn bureau te blijven zitten en plannen te schrijven. Ik heb een fietskar gekocht en ga het gewoon doen.’’

Bestelde producten worden per fiets afgeleverd en zitten in herbruikbare potten, flessen en bakjes. Waarschijnlijk met een soort van statiegeldsysteem. Een beetje zoals de melkboer van vroeger. Winst is tenslotte niet de enige drijfveer van de Leidse ondernemer, die commerciële economie en consumentenpsychologie studeerde. ,,Het gaat er vooral om impact te hebben. Ik wil ervoor zorgen dat er minder afval in het milieu terechtkomt. Als je ziet hoeveel rotzooi er is, en hoeveel daarvan uiteindelijk in de voedselketen terechtkomt van dieren. Ik stoor me eraan hoe weinig daartegen gebeurt.’’

www.leidschdagblad.n

Geef een reactie