Afwasmiddel tappen ….

Hoe houd je zo duurzaam mogelijk je huis schoon? Veel schoonmaakmiddel is zelf goed te maken, met zeep, azijn en bakingsoda kom je ver. Ook wasmiddel is heel goed zelf te maken. Wat me niet lukt is afwasmiddel. We hebben al veel recepten uitgeprobeerd maar het is het net niet. Er lijkt een witte waas over te komen, of voelt gewoon niet lekker aan.

Een aantal jaar terug ben ik al op zoek geweest of ik het kan kopen zonder verpakking. Lang geleden toen ik net op mij zelf woonde, kocht ik ecover bij de wereld winkel, daar kon ik mijn fles inleveren en deze werd dan gevuld. Dat deed ik met afwas en schoonmaakmiddel. De wereld winkel heeft het al jaren niet meer. Maar nadat ik ecover heb aangeschreven bleek dat er wel tappunten moesten zijn. Maar alle punten in de buurt die ze aangaven ben ik af gegaan zonder resultaat. Ik heb het toen op gegeven en koop het nu maar gewoon in de supermarkt. Wel ecologische maar dan helaas wel in plastic.

Maar een aantal weken terug waren we op vakantie op de Veluwe en tijdens een dagje Arnhem kwamen we het zowaar tegen ( in natuurwinkel Mimint die nog wel wat meer producten heeft die in je eigen verpakking kunnen). Dat was voor mij een reden om weer op zoek te gaan. Helaas hier in de buurt nog steeds niet gevonden. Als iemand iets weet hoor ik het graag. Maar we komen met regelmaat in Groningen en daar, op een plek waar ik al heel vaak voorbij heb gelopen is ook een tappunt. Voor afwasmiddel, wasmiddel, allesreiniger en wc reiniger. Een biologische winkel (de nieuwe weg) met een hoek waar je kan tappen maar ook met kokers met producten die je in eigen verpakking mee kunt nemen. Kikkererwten, rijst, bloem,kokos en nog wat producten.

zonder verpakking

In die hoek staat ook een handige weegschaal dat je ook zelf je bakje kunt vullen en tarreren. Zodat je niet voor je bakje betaalt. Dat kunnen veel winkels en marktkramen maar ik had nog niet gezien dat je dat ook zelf kunt doen. Daar wordt ik nu blij van, weer een adresje. Toch blijf ik nog op zoek naar iets dichter bij. Het verbaasd me eigenlijk dat Leiden zoveel minder heeft dan Groningen of Arnhem als het gaat om verpakkingsvrije producten.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: