Appelazijn, dat maak je gewoon zelf!

 

 

Appelazijn, dat kun je voor veel doeleinde gebruiken, zo kun je het natuurlijk gebruiken in de keuken, het is lekker in salades en dressings.

Maar je kunt het ook drinken, verdund met water is het goed voor de spijsvertering,en werkt het ontgiftend.
Maar je kunt het ook gebruiken om je haar mee te wassen, zeer in trek bij de mensen die no poo (geen shampoo )aanhangen. Zelf kan ik mijn shampoo nog niet missen, maar wie weet ooit.
Of…je make-up mee verwijderen. Als je een mengsel maakt met olijfolie, half om half, heb je een heel fijn middel. Appelazijn is ook goed voor je huid, gaat onregelmatigheden tegen.
Wratten willen nogal eens verdwijnen na behandeling met appelazijn.
En ook je huis kun je schoonmaken met appelazijn.
En wat nu nog het leukste is, is dat je het zelf kunt maken, gewoon van appelschillen en klokhuizen wat je anders weg gooit.

Wel onbespoten appels gebruiken!

 

 

Doe alle appelschillen en klokhuizen in een pot, doe er uitgekookt afgekoeld water bij. Zorg dat het goed onder staat. Het moet ongeveer twee centimeter onder water staan. De schillen zullen naar boven drijven, zet er dan iets op (schoteltje of bakje) zodat ze toch onder water blijven.
Het is wel erg belangrijk om schoon te werken en de pot en wat je verder gebruikt eerst even uit te koken.
Dek het af met een kaasdoek of theedoek zodat er wel lucht bij kan maar geen stof. Zet het op en warme plaats (ongeveer 20 graden) maar niet in de zon.

De suiker uit de appels wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen wordt de alcohol weer omgezet in zuur.

Er kan een bruin/wit laagje bovenop komen dat is de moer (dit bevat natuurlijke gist en bacterieteen), dat is het teken dat het water veranderd in azijn. En is dus geen schimmel!

 

Na ongeveer twee weken is het klaar en kun je het zeven en overdoen in en schone fles. Nog wel even een doekje in plaatst van een dop er over heen doen, want afhankelijk van de appels kan het proces nog even doorwerken. Maar de appelazijn is nu wel klaar voor gebruik!

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: