Appels uit de tuin !

Mooi hoe alles in de moestuin zijn eigen tijd heeft. Nu is het oktober en tijd voor de appels uit de tuin. De meeste zijn wat klein, maar ze vallen van de boom. Als we ze nu niet plukken gaan de vogels ermee vandoor. De appels zijn beter dan vorig jaar, we hebben van de winter de boom flink gesnoeid en dat heeft zeker geholpen, hoewel er nog wel appels met lelijke plekken tussen zitten.Hier behandelen we de boom voor door de stam met groene zeep in te smeren. In juni zat de boom vol met spinsel, na ons te hebben ingelezen bleek het niet heel veel kwaad te kunnen en het meeste vanzelf te verdwijnen en de boom zich te herstellen. Maar de spinsel motjes tasten dus toch wat appels aan.Dit kun je tegengaan door in het najaar de stam van de boom in te smeren met groene zeep.

Appelmoes
Gelukkig zitten er ook veel goede appels tussen dit jaar.Ze zijn wel wat hard. Hoewel ze prima zo zijn te eten heb ik er ook appelmoes van gemaakt. En tja wat geeft nu meer het herfstgevoel en de geur van gezelligheid dan zelfgemaakte appelmoes? En zo makkelijk om te maken, het meeste werk is het schillen van de appels.

Voor de vogels
Wat kleine appeltjes heb ik buiten gehangen voor de vogeltjes. De vogels kunnen het hele jaar door wel wat gebruiken maar nu wordt het ook voor hen kouder. Dus reden te meer om wat extra’s om te hangen of te strooien.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: