bloemen | herfst | Moestuin | natuurfotografie

Bergthee (Gaultheria procumbens)

27 september 2016

bergthee

In een tuincentrum, al zoekend naar wat moois en fleurigs voor de herfst en winter, kwam ik dit plantje tegen. Zelf kende ik het nog niet, het heet Bergthee en komt uit  Amerika en wordt ook wel wintergroen genoemd.  Ik dacht nog, misschien leuk om thee van te maken. Thuis dus op zoek gegaan, en nee toch maar geen thee.De meningen zijn nogal verdeeld, van giftig tot heilzaam, en ach ik neem liever geen risico. Hoewel de naam wel doet vermoeden dat er ook thee van kan worden gezet. ( ik hoor het graag als iemand weet hoe het echt zit) Maar toch, wat een schattig plantje in juni en juli krijgt het kleine wit/roze bloemetjes en in de winter blijft het groen met rode besjes

 

bergthee-010-ov2

. Hoewel misschien niet voor de thee  is Bergthee wel medicinaal te gebruiken. De oorspronkelijke bewoners van Noord Amerika, de indianen gebruikte Bergthee als medicinale plant. Ook nu nog wordt er olie van gewonnen en verkocht als wintergroen. Heilzaam bij rugpijn, reuma, hoofdpijn en is ook ontsteking remmend. Ook wel gebruikt in sportolie. Wel moet de etherische olie flink verdund.Het bevat acetylsalicylzuur wat ook voorkomt in pijnstillers, en moet met enige voorzichtigheid gebruikt. En ach, een plantje met zoveel onduidelijkheid en voorzichtigheid laat ik wel gewoon in de tuin staan. Mooi om naar de kijken als de tuin van de winter verder kaal is, toch een stukje groen met mooie rode besjes. En vast ook wel erg leuk als kerst versiering, een takje groen met besjes op de kerstkrans of kerststukje.

bergthee-007-ov

Only registered users can comment.

  1. Leuk winterplantje,,,heb ik, en mijn buurman ook weleens in de plantenbakken gehad.
    Nooit overgehouden tot de zomer, maar dat is ook niet gek, wanneer je in het voorjaar op pad gaat.
    Wist er verder niks van, dus weer wat van je geleerd.
    Ik heb wat winterviooltjes gekocht, en ben druk geweest in de voedseltuin…Oh, nee, heb je niet gelezen dus…stond op FB….
    groetjes ….manja

Geef een reactie