Bernagie – Borago officinaal of gewoon komkommerkruid

Bernagie : kruid der blijheid (oude naam wales)
Soms vind je zomaar een cadeautje van de natuur (als je er oog voor hebt, eigenlijk heel vaak), zomaar in de tuin. Ik dacht al even wat is dat voor een mooie paarse/blauwe  plant .Mijn tuin is zeker in de zomer nogal wild.Maar ik vind dat leuk een wilde tuin, en hou wel van mijn oerwoudje..Er mag ook gerust onkruid in,als het elkaar maar niet verdringt, en dat is dan wel weer een uitdaging!
Maar dit is gewoon echt geen onkruid, dit is een medicinale plant, Bernagie, of ook wel komkommerkruid genoemd.Een plant dus met veel mogelijkheden, zo kun je er thee van trekken (goed bij verkoudheid en koorts), maar de bloemen ook eten in een salade, goed voor een blijde geest werd vroeger gezegd. Maar daarnaast kan het ook heel gezellig staan. Het smaakt licht naar komkommer, daar komt ook de naam vandaan.
Uit de naam officinaal blijkt dat de plant in de middeleeuwen voor medische doeleinden werd gebruikt. Vroeger werd de plant ook gezien als groente.
Je kunt de bloemen ook gebruiken als garnering op zoete gerechten, of ze besuikeren. Op een koude (alcoholische) drank kan het ook erg leuk staan.
Olie ervan is goed voor de huid. Je kunt het ook kopen als Borage olie, er wordt dan gebruik gemaakt van de zaden van de plant.
Maar ook een kanttekening, teveel inwendig gebruik is schadelijk. Dus niet elke dag op het menu, maar gebruik het met mate!
Ik heb hem dus net ontdekt in de tuin, maar ga zeker kijken wat ik er mee kan, hier wordt ik gewoon blij van! Misschien maar eens een kopje thee van zetten, of toch wat anders? Wordt vast vervolgd!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: