Bijenwasdoek mee naar de kaasboer, maar wat is het eigenlijk?

Wat is het
Bijenwasdoek is een katoenendoek die is behandeld met bijenwas en Jojoba olie. Deze doek is heel handig te gebruiken om bijvoorbeeld kaas in te verpakken maar ook om te gebruiken als je anders plasticfolie of aluminiumfolie zou gebruiken bijvoorbeeld om bakjes mee af te dekken, cake in te verpakken, deeg in te laten rusten of een lunchpakket in te verpakken enz.  Door de behandeling van jojoba en bijenwas blijft wat je er in verpakt langer vers. Zelf neem ik hem mee naar de markt en verpakt de kaasboer mijn kaas erin. Maar ook voor de bovenstaande beschrijvingen. gebruik ik het.
Hoe handig is een bijenwasdoek eigenlijk?
Ik gebruik het nu een jaar en heb er wel even aan moeten wennen, je kunt het wel wassen maar alleen in een koud sopje. Na een tijdje werd hij wat smoezelig en heb ik hem toch warm gewassen.Tja, ik hou wel van schoon. En toch….ging ik daarna mijn doek missen. Want een gewone doek werkt toch net anders.En met een hele kaasdoos naar de markt is ook weer zo wat. Inmiddels ben ik dus toch om.
Hoe kom je er aan? kopen of zelf maken!
Je kunt ze in diverse online winkels kopen,zelf vond ik ze nogal prijzig. Maar na even doorzoeken kwam ik op deze site. Deze mevrouw maakt ze zelf, ze zijn heel redelijk van prijs en ook nog heel leuk om te zien.Ze verkoopt ook zakjes zonder bijenwas.Op de site staan ook diverse verkooppunten maar je kunt ze ook online bestellen. Ik had ze na een dag al in huis!
Maar je kunt ze ook vrij eenvoudig zelf maken. Ik heb dat geprobeerd en het is echt niet zo moeilijk, alleen was mijn oven te klein voor de maat die ik wilde hebben.( er staat al jaren een grotere oven op mijn wensenlijstje). De maat die ik nu heb is ook iets kleiner dan ik wilde maar toch had ik deze niet zelf kunnen maken. Wie weet ga ik nog eens wat kleinere maken, altijd handig!
In het filmpje hieronder kun je heel duidelijk zien hoe je het kunt maken. Het filmpje heb ik van YouTube en is van Emily Jane van “leven zonder afval” (daar kun je overigens heel veel inspiratie en leuk tips op doen !)

De doek blijft ongeveer een maand of tien goed, daarna kun je hem eventueel opnieuw behandelen. Het enige wat je er niet in kunt verpakken is vlees en vis. De doek kan ook in de vriezer.

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: