Afvalwijzer, wat moet in welke bak?

Het was even stil zo na de feestdagen (iedereen nog een heel gelukkig nieuwjaar), maar vandaag dan een blog. Laten we het jaar goed beginnen met het voornemen om het afval goed te scheiden. Deze afvalwijzer kan je daarbij helpen!

Hoewel wij proberen zoveel mogelijk zonder afval te leven. Is dat lang zo makkelijk niet. Daarom komt er ook bij ons nog steeds afval in huis, al is het wel stuken minder dan een aantal jaar terug. Belangrijk is dan om het goed te scheiden, maar ook dit is niet eenvoudig. Want hoe zit het dan met ??? Mag een gebroken drinkglas in de glasbak? Nee dus… En zo zijn er wel meer dingen die je aan het denken zetten.

Milieu centraal heeft er iets op bedacht, de milieu wijzer. Hoewel soms zelfs deze het niet weet kom je er toch weer mooi een stap verder mee. Ook als app te downloaden.

Overigens is er op de website van milieu centraal ook veel informatie te vinden.

oliebollen bakken

Wat is nu leuker dan zelf op oudjaarsdag oliebollen te bakken? Natuurlijk met de top 2000 hard er bij aan. Het voelt altijd een beetje als traditie hoewel ik ze echt niet elk jaar zelf bak. Maar toch voelt het altijd zo lekker vertrouwd.

Je kunt natuurlijk een pak oliebollen mix gebruiken, maar zelf een beslag maken is net zo eenvoudig.

500 ml melk
7 gram gist
2 thee lepels basterdsuiker
500 gram bloem
snufje zout
ei
150 ml donker bier (kun je ook weg laten, maar krijg je wel lekkere luchtige oliebollen van)

(200 gram gewelde rozijnen)

warm de melk op tot het lauw/warm is en voeg de gist eraan toe. Even een minuut of 10 laten staan en dan rustig de suiker, zout en ei toevoegen en goed mixen.  Als laatste de bier erdoor en als je dat wilt kun je dan ook gewelde rozijnen toevoegen.

Alles in een grote pan op een warme plek zetten om de rijzen met een vochtige theedoek erover. Ongeveer een uur laten staan tot het goed gerezen is.

In een braadpan of frituurpan de olie verwarmen en met een ijsschep of twee lepels een bolletje in de olie laten vallen. Net zo veel in de pan als de pan toe laat zodat ze elkaar niet raken. Als het aan alle kanten bruin is goed uit laten lekken.

Lekker met poedersuiker!

Dan wens ik iedereen een hele fijne jaarwisseling, en een heel goed nieuw jaar!

Afwasmiddel tappen ….

Hoe houd je zo duurzaam mogelijk je huis schoon? Veel schoonmaakmiddel is zelf goed te maken, met zeep, azijn en bakingsoda kom je ver. Ook wasmiddel is heel goed zelf te maken. Wat me niet lukt is afwasmiddel. We hebben al veel recepten uitgeprobeerd maar het is het net niet. Er lijkt een witte waas over te komen, of voelt gewoon niet lekker aan.

Een aantal jaar terug ben ik al op zoek geweest of ik het kan kopen zonder verpakking. Lang geleden toen ik net op mij zelf woonde, kocht ik ecover bij de wereld winkel, daar kon ik mijn fles inleveren en deze werd dan gevuld. Dat deed ik met afwas en schoonmaakmiddel. De wereld winkel heeft het al jaren niet meer. Maar nadat ik ecover heb aangeschreven bleek dat er wel tappunten moesten zijn. Maar alle punten in de buurt die ze aangaven ben ik af gegaan zonder resultaat. Ik heb het toen op gegeven en koop het nu maar gewoon in de supermarkt. Wel ecologische maar dan helaas wel in plastic.

Maar een aantal weken terug waren we op vakantie op de Veluwe en tijdens een dagje Arnhem kwamen we het zowaar tegen ( in natuurwinkel Mimint die nog wel wat meer producten heeft die in je eigen verpakking kunnen). Dat was voor mij een reden om weer op zoek te gaan. Helaas hier in de buurt nog steeds niet gevonden. Als iemand iets weet hoor ik het graag. Maar we komen met regelmaat in Groningen en daar, op een plek waar ik al heel vaak voorbij heb gelopen is ook een tappunt. Voor afwasmiddel, wasmiddel, allesreiniger en wc reiniger. Een biologische winkel (de nieuwe weg) met een hoek waar je kan tappen maar ook met kokers met producten die je in eigen verpakking mee kunt nemen. Kikkererwten, rijst, bloem,kokos en nog wat producten.

zonder verpakking

In die hoek staat ook een handige weegschaal dat je ook zelf je bakje kunt vullen en tarreren. Zodat je niet voor je bakje betaalt. Dat kunnen veel winkels en marktkramen maar ik had nog niet gezien dat je dat ook zelf kunt doen. Daar wordt ik nu blij van, weer een adresje. Toch blijf ik nog op zoek naar iets dichter bij. Het verbaasd me eigenlijk dat Leiden zoveel minder heeft dan Groningen of Arnhem als het gaat om verpakkingsvrije producten.

Gebakken steen, stokbrood met geitenkaas, tijm en honing uit de oven….

Gebakken steen is een lekker hapje wat in ons gezin graag gemaakt en gegeten wordt.

De kinderen stonden al jong met mij in de keuken. In die tijd had ik een kookboekje voor jonge kinderen met gerechten zonder open vuur. Een erg leuk boekje met lekkere recepten.  Alles kon of zo, of met behulp van een oven gemaakt. De gerechten hadden allemaal grappige namen. Dit gerecht gebakken steen dus.

Het boekje is allang vergeten, maar dit recept is een blijvertje. Lekker op een feestje of als tapas hapje. De kinderen zijn inmiddels groot, maar staan nog steeds met regelmaat in de keuken. Vooral als er wat te vieren is. Bijvoorbeeld een gerecht met kerst of we eten tapas hapjes  voor een gezellig avondje. Zoals gister de sint. Ja, een dag te vroeg maar met werk enzo kwam deze dag beter uit.

Wat is nu dan dat gebakken steen? Heel eenvoudig. Een afbak stokbrood met geitenkaas en honing en tijm uit de oven. De afbak stokbrood koop ik op de markt in mijn katoenen zak.

Recept:

Snij het stokbrood in schijfjes en leg het in een ovenschaal. beleg de stukjes stokbrood met plakjes geitenkaas. Ik gebruik meestal de rolletjes geitenkaas hiervoor. Ook op de markt in je eigen bakje te koop. Er op tijm met een klein beetje honing. In de oven tot het kaas is gesmolten. (ongeveer 10 minuten op 200 graden)

Eet smakelijk!

Kruiden in december en mulchen

Vanmiddag zijn we even een rondje over de tuin gelopen. Ook in de moestuin is het natuurlijk december.

Veel stukken hebben we gemulcht. Mulch is organisch materiaal waar je de tuin mee bedekt, denk aan afgestorven planten, maar ook boombladeren, gras, houtsnippers, stro en compost. Het geheel kun je dan weer afdekken met plastic, karton of een net. Het bestaat dus uit veel dingen die al op de tuin of in de natuur aanwezig zijn.

Door te mulchen krijgt onkruid geen kans om te groeien, daarnaast verbetert het de grondstructuur omdat beestjes (wormen, pissebedden) maar ook bacteriën en schimmels  in de mulch laag ermee aan de gang gaan.Daardoor krijg je meer humus in de grond. Wormen maken ook gangen in de laag wat weer goed voor het vochtafvoer is. Het beschermt de grond ook tegen vorst.

Je kunt dit doen om je tuin winterklaar te maken, maar ook en zeker als je wilt tuinieren via de permacultuur jaar rond op deze manier te werk gaan.Je legt de mulchlaag dan rond de gewassen. Dat geeft ook aanzienlijk minder onkruid, want waar mulch ligt kan geen onkruid komen. Ook houd de mulchlaag vocht vast en hoef je minder water te geven. Bovendien krijgt de grond zo continu extra voedingsstoffen.

Een aantal jaar terug zijn we begonnen om de tuin in de wintermaanden te mulchen, maar eigenlijk mulchen we als vanzelf ook steeds meer het hele jaar rond. Vaak gewoon met wat er voor handen is in de tuin op dat moment. In de winter doen we het wel extra met ook boombladeren,houtsnippers en dekken we het af.

goudsbloemmosterdkruid

Op dit moment staan er niet veel gewassen in de tuin. Toch kun je ook nu wel wat gewassen hebben zoals boerenkool,spruitjes en prei. Maar wij hebben hoewel we elk jaar anders voornemen toch vooral een zomertuin.

Wel zijn er wat gewassen spontaan opgekomen , en dat is altijd zo onverwachts leuk!

De meeste kruiden staan er niet meer, maar de rozemarijn staat in bloei. gelukkig komt het merendeel van de kruiden in het voorjaar als het goed is gewoon weer op. Ook heeft de gele mosterd zich op een andere plek uitgezaaid. Gele mosterd kun je behalve het zaad ook het blad heel goed eten, de smaak lijkt een beetje op rucola en is daar dus een goede vervanging voor. Lekker op een broodje gezond of in een salade!

Ook komen er kleine kropjes sla op, maar het is afwachten wat dit gaat doen en wat vooral de temperatuur gaat doen, op dit moment is het weer erg zacht. Nu kunnen we ze altijd nog even afdekken om het meer kans te geven.

Ook stond er nog een klein beetje goudsbloem wat nu thuis gezellig in een vaasje staat.

gelemosterdzaad

Schapen in de duinen…..

Ook vandaag blijven we nog even in het duingebied berkheide. Om de duinen gezond te houden wordt het goed onderhouden. Dit gebeurd onder andere door dieren in te zetten. Zo worden er elk jaar zo’n 200 honderd schapen de duinen ingelaten om te grazen. De schapen eten het gras op wat tussen de duindoorns groeit. Zo krijgen gewassen zoals strandduizendguldenkruid en kruisbladgentiaan meer kans om te groeien. Ook dieren profiteren van het duin zoals zandhagedis, de rugstreeppad, de blauwvleugelsprinkhaan, konijnen en diverse vogelsoorten.

Vandaag ging ik daar wandelen en kwam ik er langs. De duinen zijn groot genoeg zou je denken maar de meeste zaten bij elkaar op een kluitje.

schapen berkhijde

Berkhey, dorp onder de duinen

Een mooi gebied om te wandelen is het duingebied Berkheide. Het ligt tussen Katwijk en Scheveningen ongeveer ten hoogte van wassenaar. Er liggen hier veel duingraslanden met bijzondere planten zoals parnassia.

Berkheide4

Maar dit gebied heeft ook een stukje geschiedenis. Het dorpje Berkhey. Vermoedelijk heeft dit dorpje gelegen waar nu de Wassenaarse slag ligt. Het is in 1396 gesticht door de heer van voorschoten Gillis van Cralingen. Het was net als Scheveningen en Katwijk een vissersdorpje. Er is niet heel veel over dit dorpje bekend maar waarschijnlijk is het door vloedgolven en zandstormen ten onder gegaan. In 1598 en 1622 wordt het voor het laatst in de boeken genoemd om daarna volledig te verdwijnen.Dat de naam in Katwijk nog voorkomt, doet vermoeden dat de bewoners van het dorp ergens in de vroege zeventiende eeuw met hangende pootjes naar de buren zijn gevlucht.

Berkheide

Er gaat een mooie korte wandeling door dit gebied vanaf Wassenaarse slag. Ongeveer twee kilometer dwars door de duinen. Met onderweg best veel klimmen maar dan ook wel prachtige uitzichten. Staatsbosbeheer heeft in een gedeelte van dit gebied schotse hooglanders ingezet, maar op deze route ben ik ze niet tegengekomen.. Je komt ook nog langs een strandafslag waar je als je het leuk vind even van de route af kunt wijken om het strand op te gaan. Ook als je op de route blijft hoor je tijdens dat stuk van de wandeling het ruizen van de zee.

Berkheidewandeling

 

De moestuin in oktober….

Het weer is nog steeds heel zacht voor het jaar. En hoewel het best lekker is, baart het me ook zorgen. De natuur is duidelijk van slag. Ook in de moestuin. Er zijn allemaal gewassen te zien waarvan ik hoopte dat het in het voorjaar op zou komen, maar dat gebeurd nu dus al.

In ons perkje met eetbare bloemen prijkt ineens een oost indische kers. Deze had ik eerder nog niet gezien. Ook zijn er kleine korenbloemen zichtbaar en komkommerkruid. De goudsbloem bloeit ook op een aantal plekken maar dat heb ik wel vaker zelfs in de winter nog gezien, een plantje dat veel kan hebben blijkbaar.

        

In de kruidencirkel staat groen van kamille terwijl hij eerder volledig weg was.

kamille.v

Omdat we steeds meer proberen om volgens permacultuur te werken hebben we ook wat plantjes laten uitbloeien. Het idee is dat dat in het voorjaar weer vanzelf opkomt. Dit schijn je met veel gewassen te kunnen doen. Er zijn vaste gewassen die gewoon terug komen (als je ze afknipt en de wortel laat zitten) en weer andere gewassen die makkelijk zelf uitzaaien. De natuur zijn gang laten gaan dus. Voorheen spitte we de grond elk jaar en dan spit je de gevallen zaadjes of wortels weer weg en hebben ze geen kans om te ontkiemen. We zijn benieuwd of het lukt. Het lijkt van wel want we hebben in een bak snijsla laten uitbloeien en daar komt nu al wat opzetten.

uitlatenbloeien.v

Maar hoe zal dat zich ontwikkelen? Hoe lang groeit het nu nog en hebben we in het voorjaar dan ook nog wat? Een ding is duidelijk, of eigenlijk twee, het gaat niet goed met de natuur en de natuur laat zich niet dwingen. We zullen het zien. Wel is het heerlijk om met deze temperaturen op de tuin bezig te zijn.