Boodschappen zonder verpakkingen in de praktijk….

Ongeveer een jaar of twee doen we nu boodschappen zonder verpakkingen.Maar hoe doe je dat dan? Het begint met goed nadenken, wat heb ik nodig, en hoe wil ik dat meenemen? In een bakje of zakje?Je gaat dus wel een beetje bepakt en bezakt naar de winkel. Ook heb ik standaard wat in mijn tas zitten voor onverwachte boodschappen.
We zijn hier ook wel steeds een stapje verder mee gegaan, het eerste was groente en fruit onverpakt en later kwamen er andere producten bij, dingen veranderen heeft tijd nodig.Een andere vraag is, waar haal je je boodschappen?

Als er een plek is met juist veel verpakkingen dan is het wel de supermarkt. Toch kun je ook daar wel terecht voor boodschappen zonder verpakking. Wel is het afhankelijk welke supermarkt en het seizoen, zomers vind je er meer zonder plastic dan in de winter. Groente en fruit neem ik los mee of doe het in een wasnetje. Bij een zelfscan kan het zo in de tas. Ook kleine broodjes gaan in mijn eigen netjes of zakjes. En komt er toch nog een plasticzakje het huis in? dan herbruik ik deze tot het echt stuk is, en dat is vaak een hele tijd.
Bij sommige supermarkten kun je ook kaas in je eigen verpakking krijgen, al wordt dat wat lastiger, soms door onwil, soms ook omdat het gewoon niet kan. Zo vroeg ik laatst of ze een stukje wilde afsnijden en bleken de kazen namaak te zijn.
Brood ligt meestal al voorverpakt, maar als dat niet zo is, krijg ik dat in de meeste supermarkten ook in mijn eigen zak.

Op de markt is vaak meer mogelijk, als tenminste ook niet daar alles voorverpakt ligt.Maar ook bij de ene markt is meer mogelijk dan bij een ander. (zo wil de  kaasboer op de markt in ons dorp geen kaas afsnijden maar verkoopt alleen verpakt in plastic) Ook bij de kleinere winkels zoals bakker,groenteboer,Turkse winkel en slager kan vaak veel. Wij eten niet zo veel vlees, maar wat we eten halen we in onze eigen bakjes.Brood gaat in onze broodzakken. In de Turkse winkel halen we feta, olijven en brood.

Het is wel handig om zo je eigen adresjes te hebben, dat voorkomt dat je steeds maar weer uit moet leggen en dat is toch wel fijn. En winkels of kraampjes waar het niet kan? Tja daar kom ik ook niet meer.
Soms wordt er wel raar naar je gekeken, maar dan glimlach ik maar vriendelijk, bij vragen leg ik het uit. Mijn ervaring is dat er vooral leuk op wordt gereageerd. Veel ouderen mensen zeggen, leuk, net als vroeger! En soms vinden mensen het zo een goed idee dat je ze de volgende keer ook met eigen bakjes ziet, kijk dat is nou leuk!
Wel moet het natuurlijk makkelijk gaan, dus goede ruime zakken, handige bakjes, maar dat vind ik heel logisch.
De eerste keer dat ik met mijn eigen verpakkingen kwam moest ik wel wat overwinnen, maar het thuiskomen zonder verpakkingen geeft zo een goed gevoel!
Inmiddels is het gewoon geworden.
Toch komen er nog steeds veel verpakkingen in huis. Elke keer verbaas ik me er weer over. Maar wie weet ga ik deze producten ook nog eens onverpakt vinden, of zelf maken, of het niet meer eten natuurlijk….

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: