bloemen en kruiden | bloemen en kruiden toepassingen | Dat maken we zelf

Bouillon”poeder”maken.

19 mei 2017

Koken zonder pakjes of zakjes vind ik geen enkel probleem, wat ik wel altijd gebruik zijn bouillon blokjes. Een aantal jaar terug had ik een recept om zelf bouillonpoeder te maken en dat beviel goed.Dat recept raakte ik kwijt en andere voldeden niet. Dus tijd om zelf wat samen te stellen.

De kruiden in de tuin bloeien goed dus het één en ander geknipt. Bieslook, koriander, oregano, beetje munt, peterselie, basilicum en lavas. Kervel had ik niet staan, maar dat zal er ook lekker in zijn. De kruiden heb ik fijn gemaakt in de keukenmachine. En daarna tussen kaasdoek uitgespreid laten drogen.Ik heb gekozen voor drogen op de natuurlijke manier.Je kunt hiervoor ook een droogmachine of een oven gebruiken.Maar ik vind wel dat er dan veel reuk en smaak verloren gaat en de natuurlijke manier is ook veel natuurvriendelijker.Een droogmachine staat zo uren aan.En ach, ik had geen haast.Tussen kaasdoek dus op een dienblad en dan neerzetten op een liefst koele,droge en donker plek met als het kan wel wind. De tijd doet de rest.

 

Na een kleine week was het vandaag goed droog. In de vijzel heb ik nog 5 korrels piment gedaan en drie peper korrels.

Alles in een pot, zout naar smaak erbij, even schudden of roeren.(schudden is het makkelijkst)

En klaar, het ruikt goed, lekker kruidig, echt naar kruidenbouillon. Je kunt er ook groente bij doen, zoals wortel ui, selderij of bloemkool dat laat je dan met de kruiden mee drogen. .Maar ik wild echt een kruidenbouillon. Ook lekker bij de macaroni of spaghetti.

Het is niet echt poeder geworden, wil je dat wel dan zou je het nog in de vijzel kunnen  doen.Maar zelf vind ik het zo prima bruikbaar.

 

Only registered users can comment.

Geef een reactie