Brandnetel olie maken

 

In de moestuin groeit nog niet zo veel, hoewel het begin er is, maar we moeten nog even geduld hebben. Wat er wel weelderig groeit is de brandnetel. Onkruid dus? Nee onkruid bestaat niet. Brandnetel is namelijk heel gezond. Het valt zelfs onder de superfoods, alleen dan één die niet zo duur is maar gewoon in de tuin of langs de weg groeit. Brandnetel (Urtica dioica)  kun je ook veel mee, je kunt er soep of stamppot van maken, het gebruiken als onderdeel voor thee of kruidenbouillon, een aftreksel van maken wat luis dood en tegen gaat op plantjes. En je kunt er olie of zalf van maken.

Vandaag heb ik er olie van gemaakt, om later van de olie dan weer zalf te maken.brandnetel 010

Olie maken kan op verschillende manieren, ik doe het altijd op de makkelijke manier. Hiervoor heb je vooral geduld nodig.

En verder, een pot, olie (ik gebruik meestal biologische zonnebloem olie, maar andere olie bijvoorbeeld olijfolie kan ook) en natuurlijk kruiden.

Als de brandnetel is afgeknipt prikt het niet, maar voor de zekerheid doe ik wel voorzichtig. De brandnetel in de pot doen, de pot voor driekwart vol doen en dan de olie erbij.

Dan wegzetten op een donkere plek, zelf zet ik het achterin de voorraad kast. Daar moet het een week of drie,vier blijven staan. Wel elke dag even omschudden.

Wil je hele sterke olie dan zeef je het na die weken, en herhaal je het met verse kruiden.

Brandnetels bevatten veel mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl. Allemaal stoffen die bijzonder heilzaam zijn voor lichaam en geest. Brandnetel is bloedzuiverend en bloedstelpend, een beetje vochtafdrijvend, sap of thee is heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen, zalf of olie kun je gebruiken bij zoneverbranding, huiduitslag en insecten beten, en ja, ook tegen brandnetelprikken!

Het is voor mij de eerste keer dat ik olie maak van brandnetel en ben dus wel heel benieuwd naar het resultaat en de werking !

Op spiritueel vlak biedt brandnetel bescherming, heling,moed en vertrouwen. De plant is ook heilzaam bij grote psychische veranderingen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: