Circulaire economie, geen bezit maar gebruik

Het is al even terug dat ik naar het programma tegenlicht keek, het ging over een circulaire economie als tegen hang van onze wegwerpmaatschappij. Tegenwoordig worden producten over het algemeen niet duurzaam gemaakt. Er wordt verdient als we nieuw kopen.(heb je nog bijvoorbeeld gereedschap liggen van een jaar of 30 terug? Dan zie je het verschil, bijna niet kapot te krijgen. Er werd gesproken over niet bezitten maar gebruiken.Bijvoorbeeld geen lamp kopen maar betalen voor het gebruik van licht. Zo wordt ook Schiphol verlicht. De producent heeft dan baat bij goede producten want anders kost het hem geld, hij moet tenslotte zorgen dat het licht er is.
Zo ook bij huishoudelijke apparaten en zelfs spijkerbroeken, niet kopen maar betalen voor het gebruik in de vorm van een abonnement. Het is en wordt niet van jou maar als het stuk is wordt gezorgd dat het wordt gemaakt of vervangen, zodat je het weer kunt gebruiken, want daar betaal je voor. Aan het eind van het gebruik gaat het terug naar de fabriek en kunnen de onderdelen worden gerecycled of hergebruikt.

Ik vond het gelijk al reuze interessant. En toen…..ging onze wasmachine stuk en kon niet meer gemaakt.Want dat leek me toch het beste gewoon laten maken. Al wordt wel gezegd dat dat voor wasmachines en drogers voor het milieu niet opgaat. We zijn op zoek gegaan naar wat nieuws en hebben ook deze optie bekeken.Je kunt dit via diverse manieren doen, maar wij kwamen uit bij bluemovement. financieel trok deze ons aan, als ook dat het onderdeel is van Bosch, en niet alleen een tussenpersoon. Voor het milieu aspect kun je denk ik het beste bij de bron zitten. En zo hebben we nu naast een telefoon en krant abonnement ook een wasmachine abonnement. Wie had dat kunnen bedenken. Hieronder een verkort stukje van tegenlicht over een circulaire maatschappij.

 

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: