De dagen worden korter….september in de moestuin

September, overdag is het nog zomer, warm zelfs, warmer dan vele dagen in het hoogseizoen.Maar in de vroege ochtend en in de avond voel en ruik je de herfst. In de ochtend is het nog fris en is alles overladen met dauw. Een fijn moment vind ik, net als ik ook erg van de herfst hou. In de moestuin kan niet alles meer gezaaid. Het weekend nog wel tuinkers,rucola en sla gezaaid. En in het kruidentuintje  kaasjeskruid , gewonnen van de plant die bij huis staat. Vanmorgen nog teentjes knoflook in de grond gezet.

De moestuin gaat ook richting herfst, de laatste bramen worden geplukt en de appeltjes groeien groter. We hebben een paar planten mais staan die goed groeien. Kijk eens hoe mooi de pluimen zijn.

Ook de bonen groeien langzaam door, overal in huis liggen bonen om te drogen. Het zijn er niet veel,maar we kunnen er van de winter vast wel wat lekkers mee maken.

De goudsbloem doet het echt geweldig,ik blijf er bloemen van plukken, en er blijven nieuwe knoppen komen, leuk, want goudsbloem is en fijne plant waar je veel mee kunt.

De tuin opbrengst van dit jaar was niet zo groot, het werk daar in tegen erg veel, maar toch ben ik wel tevreden, veel fruit, bessen, bramen, beetje druiven ,beetje aardbeien. Weinig groente,wat tomaten, wat bonen…maar volgend jaar beter. Het jaar begon laat, door het weer maar ook door natuurlijke tegenslagen, vocht, slakken en veenmollen. Een uitdaging voor volgend jaar! Het plan is om al vroeg te proberen voor te zaaien, ik heb daar nog niet zulke goede ervaringen mee, maar andere kunnen het ook dus het moet mogelijk zijn. En dan heb je natuurlijk al een voorsprong, en als we de plantjes wat groter in de tuin zetten minder last van veenmollen. Nu ja ook dan zullen ze er wel aan knagen, maar als het groter is hopen we dat de plant het kan hebben.

Maar ook in de winter is er nog genoeg te doen, het afronden en winter klaarmaken, het snoeien van bomen en struiken, en kijken wat er in de winter nog wel kan staan. En vooral lekker buiten zijn!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: