De lente komt! Paprika en tomaat zaaien…..

Hoewel het erg koud is buiten, zie,hoor en ruik je aan alles dat het voorjaar er aan komt. En dan komen ook de tuinkriebels te voorschijn.

Voor veel gewassen is het nog te vroeg, toch kunnen of moeten er ook gewassen nu gezaaid wil je straks kunnen oogsten.
Zaaien of voorzaaien lijkt heel makkelijk, maar is het toch niet, natuurlijk zijn er gewassen die makkelijk zaaien, zelfs als je het niet wilt zoals “onkruid” of munt. Maar sommige zaadjes hebben wat meer zorg nodig.
Door in huis voor te zaaien kun je eerder oogsten, toch is mijn ervaring dat ter plekke in de volle grond of buiten onder glas betere en sterkere gewassen geeft.
Wat we wel altijd voorzaaien is paprika en tomaat.
De oogst van beide was vorig jaar niet goed, de paprika gaf geen vrucht en de tomatenplanten werden ziek.Wel hadden we een paar snoeptomaatjes. Hiervan hebben we zaad gewonnen. Ander tomatenzaad hadden we nog over van vorig jaar.
Vaak wordt ook aan geraden om van een gewas meerdere soorten te planten, doet de ene het niet dan misschien de ander wel.
Paprika zaad hebben we bij gekocht, rood, geel en puntpaprika.

Om te zaaien kun je zaaigrond gebruiken, maar wij hebben gekozen voor potgrond gemengd met brekerzand (1/4) Doe je dat niet dan bevat potgrond teveel voeding en krijg je lange slappe plantjes.

 

Per potje heb ik drie zaadjes geplant, verder moet je zaden niet te diep zaaien, een stelregel hiervoor is, niet dieper dan anderhalf of twee keer de dikte van het zaadje.

Verder hebben ze veel licht en warmte nodig.(onder de 18 graden zal een paprikazaadje niks doen)
Voor tomaten is 20 graden een goede temperatuur.
En natuurlijk voldoende water, niet te veel en niet te weinig. En dan??

Afwachten maar!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: