De moestuin in oktober….

Het weer is nog steeds heel zacht voor het jaar. En hoewel het best lekker is, baart het me ook zorgen. De natuur is duidelijk van slag. Ook in de moestuin. Er zijn allemaal gewassen te zien waarvan ik hoopte dat het in het voorjaar op zou komen, maar dat gebeurd nu dus al.

In ons perkje met eetbare bloemen prijkt ineens een oost indische kers. Deze had ik eerder nog niet gezien. Ook zijn er kleine korenbloemen zichtbaar en komkommerkruid. De goudsbloem bloeit ook op een aantal plekken maar dat heb ik wel vaker zelfs in de winter nog gezien, een plantje dat veel kan hebben blijkbaar.

        

In de kruidencirkel staat groen van kamille terwijl hij eerder volledig weg was.

kamille.v

Omdat we steeds meer proberen om volgens permacultuur te werken hebben we ook wat plantjes laten uitbloeien. Het idee is dat dat in het voorjaar weer vanzelf opkomt. Dit schijn je met veel gewassen te kunnen doen. Er zijn vaste gewassen die gewoon terug komen (als je ze afknipt en de wortel laat zitten) en weer andere gewassen die makkelijk zelf uitzaaien. De natuur zijn gang laten gaan dus. Voorheen spitte we de grond elk jaar en dan spit je de gevallen zaadjes of wortels weer weg en hebben ze geen kans om te ontkiemen. We zijn benieuwd of het lukt. Het lijkt van wel want we hebben in een bak snijsla laten uitbloeien en daar komt nu al wat opzetten.

uitlatenbloeien.v

Maar hoe zal dat zich ontwikkelen? Hoe lang groeit het nu nog en hebben we in het voorjaar dan ook nog wat? Een ding is duidelijk, of eigenlijk twee, het gaat niet goed met de natuur en de natuur laat zich niet dwingen. We zullen het zien. Wel is het heerlijk om met deze temperaturen op de tuin bezig te zijn.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: