De moestuin september 2017 ( Nat en veel onkruid)

Aan het moestuin seizoen lijkt al snel een eind te komen,.Tijdens de vakantie bloeide het onkruid weelderig en de regen van de afgelopen tijd maakt dat de moestuin meer op een moeras lijkt. Nu is de waterafvoer altijd al een probleem op ons complex. En wat is er toch veel regen gevallen!

Maar toch….was het een mooi moestuin seizoen.Niet dat er heel veel van af kwam of we een grote voorraad voor de winter hebben, maar ja dat laatste houd ook weer heel veel werk in. Maar er is lekker fruit van af gekomen. Net genoeg voor een paar lekker taarten, een keer bramen sap en bramen jam. De laatste snij en sperziebonen zijn geplukt, daar hebben we lekker van gegeten en nog een klein beetje in de vriezer. Wel hebben wel als het goed is zoute snijbonen voor de winter. (lekker blote billetjes in het gras) De courgettes deden het geweldig, heb er zelfs een aantal verkocht op mijn minibieb.(je moet wat met je overschot) Nu komt er minder van af maar het gaat gestaag door, er staat dus veel courgette op het menu. We hebben nu ronde courgettes,erg leuk om te zien.

De bieten lieten het wat afweten, de aardappelen en tomaten waren ziek, prei lukte ook niet.Paprika is niet eens op gekomen.Sla is verdronken.Ui erg matig.De aardbeien maar kort.
Wat komt er nog?
Nou appels maar een groot gedeelte is aangetast, de courgettes gaan nog even door, komkommer? Lijkt nog te komen maar is wel erg laat, verder wat twijfels, was dat nu courgette of een pompoen? En bramen en druiven.
Maar het was ook een seizoen waarin andere dingen in ons leven en gezin tijd en aandacht nodig hadden, en een moestuin is gewoon erg veel werk .Alles bij elkaar ben ik gewoon tevreden met ons tuintje dit jaar! En heb erg genoten van alles wat er afkwam !

Nu gaan we ook weer naar het winter klaar maken, hoe gaan we dat dit jaar doen? En het plannen van het nieuwe seizoen. We zijn altijd laat met voorzaaien omdat het vroeg vaak niet lukt, eerder is fijn want dan begint het tuinseizoen gewoon eerder.Hoe gaan we het indelen en hoe zat het met combinatieteelt?
En natuurlijk altijd de uitdaging, hoe kunnen we wat dit jaar niet lukte volgend jaar beter doen? Waar ging het mis?
Plannen en overdenkingen genoeg. Ach een hele winter om over na te denken!

De kruiden doen het allemaal erg goed, een deel wil ik drogen voor thee (aardbeienmunt, salvia, dropplant, stevia) en andere invriezen voor de winter.
En misschien lukt het nog om brandnetel olie te maken? Brandnetels zijn nu vast wel te vinden in de tuin.

Plannen, die hebben we genoeg!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: