De oogst op de moestuin? Tomaten!

Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Met het eten in de winkels jaar rond zou je dat vergeten. Maar heb je een moestuin, dan is dat weer heel duidelijk.

Zo heb ik deze maand al lekker een pruimentaart gemaakt met pruimen uit de tuin en zitten er nog diverse porties pruimen in de vriezer. Zijn er een paar kropjes sla gekomen, beetje bonen, wat augurk, bramen, vijgen en best veel courgettes en vooral dit jaar veel tomaten! Al jaren lukte de tomaten niet. Misschien wel door het mooie weer dit jaar dat het zo goed gaat. Ze staan gewoon buiten. Maar de tomaten blijven komen! Ik had diverse soorten gezet, zowel kleine snoeptomaatjes in diverse kleuren als ook tros en vleestomaten. En tomaten kun je enorm veel mee! Lekkere soep, tomatensaus, tomatenpuree, drogen of ketchup maken. Een nadeel van een moestuin is dan weer wel dat alles tegelijk komt, teveel om op te eten. Daarom vries ik veel in. Soms al helemaal pastasaus, maar ook alleen tomaten.

Tomaten/courgettes invriezen

Ik doe dan een scheutje olie in de pan, en dan de gewassen tomaat in stukjes erin, er komt dan veel sap uit. Even laten pruttelen en dan in een bakje in de vriezer (zoveel mogelijk zonder het sap). Dan kan ik later het jaar nog kijken wat ik er van maak.

Van de sap wat uit de tomaten komt,kan je wel een lekkere tomatenbouillon van maken, zonde om weg te gooien.

Zo doe ik het ook met de courgettes, maar daar kan je dan wel alleen soep van maken.

De bietjes, mais en uien zijn niet zo gelukt dit jaar. Maar Al met al hebben we ook dit jaar een mooie oogt!

En natuurlijk is het nog niet om, al loopt ons moestuin seizoen wel ten einde. Het jaar rond tuinieren hebben we nog niet zo door. Maar wel komen de appels nog!

 

tomatenbewaren

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: