De strijd tegen onkruid

 

Ja ik weet het, meestal roep ik onkruid bestaat niet. Maar als ik nu op de moestuin ben, denk ik daar toch even anders over.

De zomer is nu echt voorbij en de herfst heeft zich aangediend. Voor de tuin betekent dat, de tuin klaar maken voor de winter. Veel en zwaar werk, wat ik overigens niet zelf doe maar aan mijn man overlaat. Zo hebben we de taken mooi verdeelt.(ik zaai, oogst en verwerk, haal soms wat onkruid weg en maak foto’s.) Hij heeft delen gespit. De bedoeling is dat daar mest doorheen gaat en dan wordt afgedekt, waarmee zijn we nog niet helemaal uit, in de tuinen om ons heen zien we diverse mogelijkheden, stro, plastic, karton. Op onze vorige tuin lieten we het altijd bij spitten en bemesten. maar waarom niet eens iets anders uit proberen, het schijnt goed voor de grond te zijn, het eerder op te warmen in het voorjaar en onkruid tegen te gaan. De mest staat in het voor en najaar altijd in een grote bak op het tuincomplex. Daar kan iedereen dan van pakken. Maar omdat het weer nog zo zacht is staan de dieren nog lekker buiten, voor ons betekent dat geen mest. Dus moeten we nog even geduld hebben.

Verder heeft man alle oude braam struiken verwijdert, de braam was erg gegroeid en niet meer in toom te houden en ook nog met doornen. We hebben ook een braam zonder doornen, en nu willen we daar stekken van neer zetten op de plek waar de andere braam stond. En dan ook goed bijhouden, omdat de braam langs het pad stond en dus zo enorm was gegroeid hadden de mede tuinders er last van. Nou is de braam weg halen al een klus, maar de braam is doorgroeit met haagwinde. Een mooie klimmer maar dan wel één die zich naar alle kanten uitzaait en niet weg of in toom te houden is, groeit ook gewoon onder het pad door.
De laatste tijd hebben we nog een aantal dingen kunnen oogsten zoals mais, tuinkers, rucola, een paar kropjes andijvie en veel appels.De appels zijn niet helemaal goed maar als je de kern wegsnijd nog goed te eten, hard maar heerlijk van smaak. Voor het weekend heb ik er een lekkere appeltaart van gemaakt.

In het kruidentuintje groeit vooral onkruid, vandaag het ergste weggehaald.En kruiden geknipt om in te vriezen voor de winter.

We hebben op de tuin een platte bak staan waar we mooi van de winter/voorjaar al vroeg in kunnen zaaien. Alleen groeit er nu voornamelijk onkruid, zo ook in het kasje. Het is eigenlijk werken tegen de stroom in, of vooral tegen de onkruid. Omdat dat onkruid heel veel brandnetel bevat ga ik van de week eerst maar tuinhandschoenen kopen en dan verder het onkruid te lijf. En ach met dit weer in het vooral heerlijk om buiten bezig te zijn!

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: