Een broodzak maken

broodzak maken

Zero waste naar de bakker. Beter voor het milieu. En zo zonde ook al dat plastic wat je thuisgekomen, of als het brood op is weer weg gooit. Maar dan moet je het bij de bakker wel ergens anders in kunnen doen, in een broodzak van katoen bijvoorbeeld. Een tijdje terug heb ik van theedoeken katoenen broodzakken gemaakt. Eigenlijk heel eenvoudig anders was het me ook nooit gelukt. Want echt handig ben ik niet met naald en draad.

In de winkel gaat mijn brood dus in deze zakken. In de meeste winkels is dat geen probleem, soms kijken mensen raar op (logische) maar als ik het dan uitleg is de reactie vooral positief. Het gaat goed bij de meeste bakkers, maar ook supermarkten waar ze zelf afbakken, of de bakker op de markt. Als er tenminste niet alleen verpakt brood is te koop wat je helaas wel steeds vaker op de markt tegen komt. Thuis gaat het met  zak in de broodtrommel, zonder broodtrommel droogt het snel uit, maar in de trommel gaat het prima. ook vries ik brood in de zak gewoon in.

Als je maken teveel gedoe vind (maar echt het is heel eenvoudig) dan zijn er op internet diverse plekken waar je ze kunt kopen. bijvoorbeeld bij greenjump of leven zonder afval.  Ook weet ik dat er mensen zijn die het in een plastic zak kopen, en deze steeds opnieuw mee nemen naar de bakker om te laten vullen. Dat is ook een idee natuurlijk. Maar zelf vind ik deze zakken erg handig. En ze gaan gewoon in de wasmachine met de rest van de was mee.

hieronder de beschrijving hoe ik dat dan doe.

Een broodzak zelf maken:

De rand van de theedoek aan één kant een stukje omslaan en vast naaien zodat je een tunneltje krijgt.

Vouw de theedoek dubbel en maak de twee open kanten waar geen tunneltje zit dicht.

 

Dan doe je hem binnenste buiten zodat de lelijke kant aan de binnenkant zit.

 

Dan doe je er een veter (of iets anders) door.En is het klaar.

broodzak

Als er een brood inzit is er wat ruimte over. Maar als het de smal wordt is het lastig om het brood erin te doen. Dus eigenlijk is de maat van een theedoek precies goed.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: