Een kruidenspiraal

Vandaag even een stukje permacultuur. Bij permacultuur maak je gebruik van de natuur. Zo ook bij een kruidenspiraal, je zet de kruiden op een plek waar ze het meest gedijen. Heeft een kruid veel vocht nodig zoals basilicum? Dan zet je het onderin en kruiden die juist droogte kunnen hebben zoals rozemarijn
of lavendel komen bovenin. Verder kun je in de spiraal kijken waar de meeste schaduw komt en wat voor kruiden dat nodig hebben of juist niet. Op deze manier kun je ook op een klein stukje grond veel kruiden kwijt. Door de stenen droogt het ook minder uit. Je zou tussen de kruiden nog wat mulch kunnen neerleggen zoals boomschors, ook dan houd het meer vocht vast en heeft onkruid minder kans. Daarnaast staat een kruidenspiraal ook nog gezellig. Onze spiraal staat maar moet nog wel voor een deel gevuld met kruiden. Een aantal kruiden zijn overgezet en een aantal gezaaid. Ik ben nog op zoek naar wat ik er verder in wil hebben.
Overigens komen niet alle kruiden erin, omdat sommige kruiden een mooie wisselwerking hebben met belaalde groente of slakken weghouden zoals bieslook.
Een kruidenspiraal maken is niet moeilijk je maakt eigenlijk een cirkel waarbij je de volgende circel net wat hoger legt. Op YouTube zijn er diverse filmpjes te vinden over hoe je dat kan doen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: