Goudsbloem, een cadeautje van de natuur.

Al eerder had ik al geschreven dat de goudsbloem (Calendula officinalis ) het zo geweldig doet dit jaar. Goudsbloem is een mooi bloemetje. staat vrolijk in de tuin en trekt veel vliegende insecten en vlinders aan. Behalve dat het een mooi bloem is om in de tuin of balkon te hebben staan heeft het ook medicinale eigenschappen.

Voor de huid is het een fijn kruid bij schaafwonden, snijwonden en slecht genezende wonden, maar ook bij zonnebrand en lichte brandwonden, een geïrriteerde  huid, eczeem, kloven, zweren, steenpuisten en koortsblaasjes nog veel meer.

Standaard heb ik een potje in huis wat veel wordt gebruikt, vroeger calendula emulsie uit de winkel maar tegenwoordig van eigen maaksel.

Inwendig kun je het gebruiken bij mondslijmvlies ontstekingen en tandvlees ontstekingen, keelpijn, gezwollen lymfe klieren, kinderziekte, pijnlijke menstruatie en werkt het zuiverend en versterkt de afweer.

Vroeger werden er wel goudsbloem bloemetjes op open wonden gelegd als natuurlijk jodium.

Eigenlijk teveel om op te noemen!

Goudsbloem een cadeautje van de natuur,  een kruid om in de tuin te zetten voor je eigen natuurlijke huis apotheek!moestuin-006-0v

Het is éénjarig, dus wel in het voorjaar zaaien maar dan bloeit hij van ongeveer juni tot september en vaak nog langer. Zolang je de bloemetjes maar plukt blijft hij nieuwe geven. Mijn oogst dit jaar is dus geweldig,  ik heb het op olie gezet, tinctuur gemaakt en gedroogd voor thee.Ondertussen blijft het bloeien en ga ik even nadenken wat ik er nog meer mee kan doen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: