Honingkruid, oftewel Stevia (Stevia Rebaudiana)

Dit jaar heb ik in het voorjaar ook een Stevia plantje in de grond gezet.
Stevia, welbekend als natuurlijk zoetmiddel .Waarbij de gezondheid hiervan nog wel eens gediscussieerd wordt, is het nu beter dan suiker of toch niet? En waarin zit nu dan echt natuurlijk Stevia, en waar het nagemaakte chemische variant?
Maar mijn plantje is gewoon lekker puur natuur. En na een stukje ervan te hebben geproefd weet ik ook dat het erg zoet is. Zo zoet dat een hapje blad niet echt lekker is en een bittere nasmaak geeft. Slakken houden wel erg van Stevia, al snel was er weinig van mijn plantje over. Maar daar hebben we de oplossing voor gevonden, bieslook. In de moestuin staat een flinke bieslook plant, en daar knippen we wat van af en leggen dat om de Stevia. Daarna bleven de slakken weg en kon het plantje weer groeien. Wel recht omhoog met wat kleine vertakkingen.
De opbrengst dit jaar is niet groot, het bevat een aantal stengels. Die je niet te kort af moet knippen, zo op twee derde zodat het weer verder kan groeien.
Het plantje kan zowel één als meerderjarig zijn, ik weet niet wat dit plantje is, dus dat zullen we volgend jaar zien.
En wat doe ik met mijn Stevia?
Nou ik heb het gedroogd, misschien lekker in een thee mengsels of ander drankje. Thee drink ik altijd ongezoet, maar omdat Stevia wel erg zoet is, kun je er vast wat lekkers mee maken. Je gebruikt overigens alleen de blaadjes en niet de stengel zelf.
Leuk zo een nieuw kruid in de tuin, dat smaakt naar meer. Even kijken of er ook zaad te vinden is om zelf wat op te kweken voor volgend jaar.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: