Hutspot en Leids ontzet

Vandaag is het 3 oktober, en dan is het tijd voor hutspot, want dan viert Leiden zijn bevrijding van de Spanjaarden. (overigens ook met haring en witte brood en druiven, maar we houden het vandaag even bij de hutspot)

Hier onder een filmpje van YouTube over de belegring en het hutspot in dit verhaal.

Inmiddels is mijn Leids ontzet alleen nog de hutspot, en laat ik het feestgedruis al jaren voor gezien. maar de hutspot houden we er  in. Daar kleven ook mooie herinneringen aan, aan de tijd dat mijn ouders nog leefde en we allemaal naar huis kwamen voor mijn vaders hutspot, en natuurlijk de gezelligheid.

Inmiddels maak ik het al jaren zelf.

Vandaag met stoofvlees, maar sommige jaren ook een vegetarische versie. Met vegetarische wok blokjes, of, ook erg lekker met blokjes oude komijnen kaas.

Iedereen weet vast wel hoe hij hutspot maakt, maar vooruit toch het recept.

-600 gram winterwortel
-400 gram uien
-kilo aardappelen
-bouillonblokje
Alles in een pan en koken tot het gaar is en dan stampen maar.

Erdoorheen stoofvlees (lang sudderen met peper, zout, laurierblaadje, kruidnagel en wat (basilicum)azijn. Of dus blokjes oude komijnekaas, vegetarische blokjes of wat je dan ook lekker lijkt.

               Eet smakelijk en veel 3 oktober plezier!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: