Kruiden drogen voor de winter

Hoewel sommige kruiden nog lang of zelfs soms de hele winter door kunnen groeien, merk je dat veel kruiden nu toch minder van kwaliteit worden. In de moestuin groeien ze duidelijk beter dan bij huis.Een kwestie van goede grond denk ik. De bieslook in de moestuin is echt van geweldige kwaliteit en heeft vorige winter continu door gegroeid.

Maar om van de winter ook nog wat te kunnen gebruiken van kruiden die wel afsterven in de winter, en de tuin toch wat winterklaar te maken moet er toch wat gebeuren. Alle kruiden die het niet goed meer doen en verkleurd zijn knip ik af. Kruiden die het wel goed doen worden ook korter geknipt maar dan om te drogen of om in te vriezen.

Het drogen hoe doe je dat? Een aantal jaar terug heb ik een voedseldroger gekocht, die stond al lang op mijn lijstje, dat leek me zo geweldig. Kruiden drogen, tomaatjes, appel voor in de thee. De praktijk was wat minder,de kruiden verloren hun reuk en ook smaak. Het apparaat stond de hele dag aan, Minimaal zo’n zes uur, maar voor bijvoorbeeld tomaat ook wel het dubbele.

Voor mijn gevoel past het niet bij leven met de natuur als een apparaat zo lang aan staat, en duurzaam is het al helemaal niet. Daarnaast gaf het ook nog een hoop herrie. Dus heb ik hem maar de deur uit gedaan en droog ik nu gewoon aan de lucht. Scheelt ook nog eens een hoop ruimte want het was best een groot apparaat.

Nu droog ik het op een dienblad in een kaasdoek gewoon buiten onder een afdakje, de bedoeling is dat er niet te veel licht op valt maar wel de wind er door heen kan. Ik heb al een aantal dingen op deze manier gedroogd en ben wel tevreden met het resultaat. Je kunt het ook drogen in de oven, maar aan de lucht vind ik veel fijner, en tja ook natuurlijker en duurzamer. Een nadeel van deze manier is dat ik niet heel veel tegelijk kan drogen omdat daar de ruimte voor ontbreekt. Dus de komende weken doe ik steeds een gedeelte, ach dan kom je er uiteindelijk ook. En heeft ook wel weer iets relaxt.

Daarnaast knip ik wat klein en doe het in een potje voor in de vriezer.

Brandnetel en goudsbloem gaan op olie, om er later zalf mee te maken.

Kijk, zo kunnen we de winter wel door komen!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: