Kruiden in december en mulchen

Vanmiddag zijn we even een rondje over de tuin gelopen. Ook in de moestuin is het natuurlijk december.

Veel stukken hebben we gemulcht. Mulch is organisch materiaal waar je de tuin mee bedekt, denk aan afgestorven planten, maar ook boombladeren, gras, houtsnippers, stro en compost. Het geheel kun je dan weer afdekken met plastic, karton of een net. Het bestaat dus uit veel dingen die al op de tuin of in de natuur aanwezig zijn.

Door te mulchen krijgt onkruid geen kans om te groeien, daarnaast verbetert het de grondstructuur omdat beestjes (wormen, pissebedden) maar ook bacteriën en schimmels  in de mulch laag ermee aan de gang gaan.Daardoor krijg je meer humus in de grond. Wormen maken ook gangen in de laag wat weer goed voor het vochtafvoer is. Het beschermt de grond ook tegen vorst.

Je kunt dit doen om je tuin winterklaar te maken, maar ook en zeker als je wilt tuinieren via de permacultuur jaar rond op deze manier te werk gaan.Je legt de mulchlaag dan rond de gewassen. Dat geeft ook aanzienlijk minder onkruid, want waar mulch ligt kan geen onkruid komen. Ook houd de mulchlaag vocht vast en hoef je minder water te geven. Bovendien krijgt de grond zo continu extra voedingsstoffen.

Een aantal jaar terug zijn we begonnen om de tuin in de wintermaanden te mulchen, maar eigenlijk mulchen we als vanzelf ook steeds meer het hele jaar rond. Vaak gewoon met wat er voor handen is in de tuin op dat moment. In de winter doen we het wel extra met ook boombladeren,houtsnippers en dekken we het af.

goudsbloemmosterdkruid

Op dit moment staan er niet veel gewassen in de tuin. Toch kun je ook nu wel wat gewassen hebben zoals boerenkool,spruitjes en prei. Maar wij hebben hoewel we elk jaar anders voornemen toch vooral een zomertuin.

Wel zijn er wat gewassen spontaan opgekomen , en dat is altijd zo onverwachts leuk!

De meeste kruiden staan er niet meer, maar de rozemarijn staat in bloei. gelukkig komt het merendeel van de kruiden in het voorjaar als het goed is gewoon weer op. Ook heeft de gele mosterd zich op een andere plek uitgezaaid. Gele mosterd kun je behalve het zaad ook het blad heel goed eten, de smaak lijkt een beetje op rucola en is daar dus een goede vervanging voor. Lekker op een broodje gezond of in een salade!

Ook komen er kleine kropjes sla op, maar het is afwachten wat dit gaat doen en wat vooral de temperatuur gaat doen, op dit moment is het weer erg zacht. Nu kunnen we ze altijd nog even afdekken om het meer kans te geven.

Ook stond er nog een klein beetje goudsbloem wat nu thuis gezellig in een vaasje staat.

gelemosterdzaad

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: