Mulchen of spitten? en permacultuur

Dit jaar willen we eens wat anders proberen, mulchen in plaats van spitten. Spitten is altijd een zwaar karwei. Vorig jaar kwam ik in gesprek met een buurman tuinder die het over mulchen had. Ik zag daar gelijk voordeel in, minder werk, maar vooral ook omdat het zo natuurlijk klinkt.(en daar hou ik zo van) In een bos wordt de grond ook niet omgespit en groeit er toch elk jaar van alles.

permacultuur
Dit principe is ook een onderdeel van tuinieren volgens de permacultuur, dat betekent dat je tuinieren niet als strijd tegen de natuur ziet maar als een samenwerking. Het mooie is dat je op deze manier met veel minder inspanning kunt oogsten.

Drie belangrijke beginselen van permacultuurtuinieren zijn:

-Rust voor de bodem (niet spitten)

-De grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch

-diversiteit

Wat is mulch?
Mulch is organisch materiaal waar je de tuin mee bedekt, denk aan afgestorven planten, maar ook boombladeren, gras, houtsnippers, stro en compost. Het geheel kun je dan weer afdekken met plastic, karton of een net. Het bestaat dus uit veel dingen die al op de tuin of in de natuur aanwezig zijn.

Waarom zou je mulchen?
Door de mulchen krijgt onkruid geen kans om te groeien, daarnaast verbetert het de grondstructuur omdat beestjes (wormen, pissebedden) maar ook bacteriën en schimmels  in de mulch laag ermee aan de gang gaan.Daardoor krijg je meer humus in de grond. Wormen maken ook gangen in de laag wat weer goed voor het vochtafvoer is. Het beschermt de grond ook tegen vorst.

Je kunt dit doen om je tuin winterklaar te maken, maar ook en zeker als je wilt tuinieren via de permacultuur jaar rond op deze manier te werk gaan.Je legt de mulchlaag dan rond de gewassen. Dat geeft ook aanzienlijk minder onkruid, want waar mulch ligt kan gen onkruid komen. Ook houd de mulchlaag vocht vast en hoef je minder water te geven. Bovendien krijgt de grond zo continu extra voedingsstoffen.

In de praktijk
Een aantal stukken van de tuin hebben we al gedaan, wat opviel is dat je wel veel mulch nodig hebt, afgestorven planten hadden we wel, en boombladeren hebben we geraapt, een aantal zakken vol. Dit leek heel veel tot het op de tuin lag. Willen we het grootste deel van de tuin mulchen dan hebben we nog wel wat bladeren nodig.

De tuin ziet er ook gelijk veel netter uit.

Nu is er wel een stuk wat we wel gaan spitten, dat stuk is zo nat dat we er eigenlijk niks mee kunnen, we hebben begrepen dat dan spitten toch beter is, en natuurlijk kijken wat we er nog meer mee kunnen om het wat minder vochtig te krijgen.

De permacultuur van tuinieren trekt ons wel aan, we gaan er door mulchen een begin mee maken, en in de winter ons in verdiepen en inlezen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: