Mulchen tegen droogte….hoe het gaat op de moestuin

zwanen in de sloot

Hoe gaat het met de moestuin?

Zoals overal in het land is de moestuin vooral erg droog. Het ging nog lange tijd best goed, we hebben voornamelijk kleigrond wat natuurlijk vochtiger is dan bijvoorbeeld zandgrond. Maar nu is het toch echt wel heel droog. Vorige week schreef ik nog lovend over de kamille maar nu lijkt het wel uitgedroogd. Toch zijn er wel dingen die het doen. Minder dan vorig jaar, maar ieder moestuin jaar is ook gewoon anders. Maar de courgettes groeien goed, ook de pompoenen zijn goed onderweg. De goudsbloem, bramen, sommige kruiden gaan wel goed. En voor het eerst sinds jaren doen ook de tomaten het goed. En daar kun je zoveel mee!

We hebben ook een veldje met eetbare bloemen, daar staat onder andere komkommerkruid en korenbloemen. Dit trekt ook veel bijen en vlinders aan.

eetbare bloemen

Mulchen

mulchen

 

courgettes

We zien wel duidelijk dat wat we gemulcht hebben het veel beter doet, dat is lang zo droog niet. Dat schijnt de remedie te zijn, mulchen, mulchen en mulchen. En water geven. Maar het water komt uit de sloot, en behalve veel werk, gieter voor gieter, staat de sloot met dit weer ook nogal eens droog. We zijn dus veel aan het mulchen, handig ook tegen het onkruid. Mulchen kan met van alles ook gewoon met onkruid.

En we hebben sinds kort een grote bak om de regen op te vangen.Daar hebben we nu natuurlijk niet zo veel aan, maar wel voor een andere droge periode. Teveel water geven is overigens ook niet goed, dan krijg je luie en minder sterke planten. Als je minder vaak water geeft moeten de wortels dieper de grond in om water te vinden. Maar als het zo droog is is dat natuurlijk een ander verhaal. Hoewel er wel wordt gezegd dat als je helemaal volgens de permacultuur werkt water geven overbodig is. In elk geval is het op dit moment aan het regenen, goed voor de tuin!

vat voor water

 

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: