oliebollen bakken

Wat is nu leuker dan zelf op oudjaarsdag oliebollen te bakken? Natuurlijk met de top 2000 hard er bij aan. Het voelt altijd een beetje als traditie hoewel ik ze echt niet elk jaar zelf bak. Maar toch voelt het altijd zo lekker vertrouwd.

Je kunt natuurlijk een pak oliebollen mix gebruiken, maar zelf een beslag maken is net zo eenvoudig.

500 ml melk
7 gram gist
2 thee lepels basterdsuiker
500 gram bloem
snufje zout
ei
150 ml donker bier (kun je ook weg laten, maar krijg je wel lekkere luchtige oliebollen van)

(200 gram gewelde rozijnen)

warm de melk op tot het lauw/warm is en voeg de gist eraan toe. Even een minuut of 10 laten staan en dan rustig de suiker, zout en ei toevoegen en goed mixen.  Als laatste de bier erdoor en als je dat wilt kun je dan ook gewelde rozijnen toevoegen.

Alles in een grote pan op een warme plek zetten om de rijzen met een vochtige theedoek erover. Ongeveer een uur laten staan tot het goed gerezen is.

In een braadpan of frituurpan de olie verwarmen en met een ijsschep of twee lepels een bolletje in de olie laten vallen. Net zo veel in de pan als de pan toe laat zodat ze elkaar niet raken. Als het aan alle kanten bruin is goed uit laten lekken.

Lekker met poedersuiker!

Dan wens ik iedereen een hele fijne jaarwisseling, en een heel goed nieuw jaar!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: