Over jam zonder suiker en hoe zit dat met pectine

 

In de moestuin hebben we een aalbes en zwarte bes staan, de afgelopen weken is daar veel van afgekomen. Lekker! voor jam of bessensaus!

Omdat ik liever niet te veel suiker eet heb ik al vaker geprobeerd jam zonder suiker te maken, dat heb ik vooral geprobeerd met aardbeien, maar dat lukt niet. Inmiddels heb ik me er meer in verdiept en snap ik waarom niet.jammaken

Voor het maken van jam zijn er een paar dingen van belang, pectine om het te binden, en suiker voor de houdbaarheid. Samen zit dit in een pak gelei suiker. Maar dat is dus veel suiker.

Waarom lukte de aardbeien jam niet zonder suiker? nou dat heeft niks met de suiker te maken maar met de pectine! Aardbeien bevatten geen pectine.

Bessen daarentegen bevatten veel pectine, jammer is dan dat aalbessen niet zoet zijn, en niet zo lekker, tenzij je van zure jam houd.

Daarom heb ik op smaak toch suiker of honing toegevoegd. Nog altijd minder dan een pak geleisuiker of een pot jam uit de winkel. Ik heb ongeveer een kilo vruchten gebruikt met zo’n 250 gram suiker/honing.

Zonder suiker of met minder suiker, zit je wel met de houdbaarheid, maar ook daar is een oplossing voor! Je kunt het dan nog wecken.

Bij vruchten zonder pectine kun je natuurlijk wel een combinatie maken met vruchten die wel pectine bevatten. ook schijn je pectine te kunnen kopen, maar zelf heb ik het nog niet gevonden.

Het recept voor jam? Ach denk dat iedereen dat wel weet. Potjes uitkoken, uitlekken op een theedoek. In andere pan de vruchten koken, al of niet met suiker of pectine, en als het lang genoeg gekookt heeft in de potjes en op zijn kop op de theedoek. Als je genoeg suiker hebt gebruikt of een pak gelei suiker ben je dan klaar. Zonder of met weinig suiker kun je het nog wecken. Het wecken ben ik nog aan het ontdekken.

Water net niet laten koken (zo’n 70 tot 80 graden, een thermometer is misschien wel handig) de potten erin (tot een cm of twee onder de rand van de pot en zo’n 20 minuten net niet aan de kook). Over wecken zijn overigens diverse goede websites te vinden.

Jam maken ik doe het graag, niet eens zo voor de jam,maar het is zo leuk om te doen, lekker kneuterig voelt het!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: