Paardebloem, heel nuttig onkruid….

“De natuur is de apotheek, de plant het recept.”
          Dr. Alfred Vogel, oprichter Biohorma

 

Grappig is dat toch, het hele jaar door is er geen paardebloem te vinden, maar altijd rond deze tijd staat mijn tuin er vol van. Geen idee hoe dat komt, na ongeveer een week zijn ze ook weer weg.

paardebloem

Paardebloemen mogen van mij ook best blijven staan. O, is het onkruid? Welnee, een heel gezond plantje. Een aantal jaar terug heb ik er thee van gemaakt, reuze gezond alleen vond ik het niet lekker, beetje bitter. De bloemen worden ook wel gebruikt door een salade. Ze bevatten veel voedingsstoffen (vtamine C,E, en betacaroteen en calcium) ze zijn urinedrijvend. De wortel is goed voor de lever en werkt ontgiftend. Het sap wat in de stelen zit is heel goed bij wratten.

Het wordt ook gebruikt als verfstof,om een gele kleur te krijgen.

Het is ook een plantje wat tot de verbeelding spreekt, wie heeft er vroeger niet pluisjes weggeblazen?

En natuurlijk is het ook gewoon leuk om naar te kijken, paardebloem, een ter onrechte ondergewaardeerd plantje!

 

3 gedachtes aan “Paardebloem, heel nuttig onkruid….

  1. Manja

    Ook dat geel is leuk…ik heb ze hier nog niet veel gezien, misschien ook gezond voor alle koeien en schapen enzo, die weer in de wei dartelen !

  2. jel

    Tsja, je hebt gelijk. Toch roei ik ze gelijk uit, in mijn tuin. Of het helpt weet ik niet want de kids blazen heel graag de blaasbloemen uit ….. in mijn tuin ….. .

Geef een reactie