Snoeien, hoe doe je dat eigenlijk?

Snoeien doet bloeien
Snoeien is belangrijk, hoe beter je snoeit hoe meer opbrengst je krijgt. Daarnaast is goed snoeien een goede bescherming tegen bijvoorbeeld schimmels omdat de boom of struik wat meer lucht heeft.

Dit wetende is het raar dat we nooit veel hebben gesnoeid, maar in deze nieuwe tuin staan veel bomen en struiken en is het toch tijd om ons hier in te verdiepen.Hoe doe je dat eigenlijk? Dat is nog niet zo eenvoudig, op internet staan veel tegenstrijdige adviezen. Daarnaast zijn er zoveel soorten bomen, die allemaal weer anders en op een andere tijd moeten worden gesnoeid. De ene juist als het koud is en de andere boom weer niet. Na ons in te hebben gelezen op zowel internet als in boeken is de enige optie gewoon maar wat te proberen, met beleid uiteraard en al het gelezen in ons hoofd.

Zo beginnen we met de appelboom, of eigenlijk voor de appelboom, want daar staat een herfst framboos.

Herfst framboos
Een herfst framboos is eenvoudig te snoeien, je knipt hem gewoon iets boven de grond af, kijk dat is eenvoudig!. Dat doe je na de bloei, in de winter. De herfst framboos bloeit op het één jarig hout dat in het voorjaar uit de grond komt. Daarom moet hij tot even boven de grond afgeknipt.

appelboom
Dan gaan we verder met de appelboom, deze was van de zomer te vol met takken, daarom bleven de appels klein en was er veel kans op ziekte. Dus is snoeien zeker van belang. Bij de appelboom moet dat als hij in rust is, dus in de winter, het mag wel koud zijn maar niet vriezen. Takken die weinig vrucht geven kunnen eraf, als een tak in twee takken splitst dan moet je één tak verwijderen. Takken die naar binnen groeien kunnen worden afgeknipt. Een appelboom heeft over een paar maanden nog wat snoeimomenten.

Bij snoeien komt een hoop kijken, veel meer dan wat we nu doen. Maar we beginnen bij het begin,dan zullen we het vast wel leren.

Op de volgende website is ook veel informatie te vinden.snoeitips

Ga je ook snoeien? Veel succes! Heb je nog wat tips? Die horen we graag!

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: