tinctuur maken

Tinctuur uit de tuin. Bloemen of kruiden kun je ook in alcohol zetten. Alcohol onttrekt de actieve delen aan de plant en conserveert ze voor onbepaalde tijd. De alcohol moet wel een hoog genoeg percentage hebben, voor bloemen en bladeren ligt dit tussen de 30 en 50 %.Voor wortels of houtachtige delen ligt de percentage hoger.  Zelf heb ik wodka gebruikt met een percentage van 37.5 procent. Hoe hoger de alcohol percentage hoe sterker ook de werking wordt omdat de stoffen makkelijker vrijkomen, en hoe langer je het kunt bewaren. Omdat ik bloemen heb gebruik is deze percentage hoog genoeg. Het is ongeveer twee jaar houdbaar.

In de tuin bij huis heb ik een rode zonnehoed (Echinacea purpurea) staan, en kaasjeskruid (Malva sylvestris) en in de moestuin goudsbloem ((Calendula officinalis).

 

De kruiden heb ik in het potje gedaan en erover de alcohol zodat alles goed onder staat..Nu moet het nog een week of drie vier  staan, en is het enige wat ik moet doen elk dag even schudden.

Rode zonnehoed is onder andere weerstand verhogend

Goudsbloem is krampstillend, ontsmettend, schimmelwerend , ontsteking remmend en bevordert genezing.

groot kaasjeskruid is goed bij hoest, verkoudheid, en heesheid.

Zo kun je dat natuurlijk met veel bloemen en kruiden uit de tuin doen, al is enige voorzichtigheid wel van belang, weet wat je plukt en wat het doet.Sommige planten kunnen erg giftig zijn. Maar veel uit de natuur bezit juist grote genezingskracht!

En ach, ik kan goed voorbereid de winter in!

 

 

Geef een reactie