Tomaten dieven en pluizen hoe doe je dat?

tomaten dieven

Het gaat goed met de tomaten, het zijn inmiddels flinke planten geworden. Tijd voor wat onderhoud. Het dieven en pluizen van de tomaten. Tomaten dieven,  doe je dat eigenlijk? Tuinier je al wat langer dan zul je het wel weten, maar voor diegene die het niet weten,even een stukje informatie.
Dieven

Aan de steel groeit een zijtak, en tussen de steel en deze zijtak ( de oksel van de plant) groeit vaak een nieuw steeltje. Deze haal je weg, dat heet dieven. Als je het laat zitten groeit het uit tot een nieuwe tak. Maar als je teveel takken en tomaten aan een plant hebt is dat nadelig voor de plant en de tomaten oogst. Er is dan te weinig voeding en de tomaten zullen dan klein blijven. Er wordt wel aangeraden om bij grote tomaten maximaal 4 takken te houden. Bij kleine tomaatjes kan dat wat meer zijn,  hoeveel je er aan laat zitten is dus afhankelijk van het ras.

tomaten dieven tekening
Een tomaten “dief”

 

Pluizen

Pluizen is eigenlijk het verwijderen van overtollig blad aan de hoofd stam, als je teveel blad laat zitten kan de blad last krijgen van schimmel, maar haal ook niet teveel blad weg want dan kan de plant last hebben van te veel felle zon en verbrand hij. Beetje met beleid dus!

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: