afval verminderen | groente en fruit

Van waszak tot groentenetje…..

24 november 2016

 

Boodschappen doen met zo min mogelijk verpakkingen vergt een anders denken en een voorbereiding. Wat wil ik kopen? Waar gaat dat in, heb ik genoeg zakken en bakjes bij me? Soms gaat het dan nog mis, zo was ik laatst op de markt met precies genoeg bakjes en zakjes .Bij de bakker  was het brood wat ik altijd koop met drie in de aanbieding. Aangezien ik er altijd twee koop kwam ik een zak te kort.De bakker stelde toen voor om te proberen anderhalf brood in een zak te doen, en jawel dart ging. Maar een zak extra is dus handig. Op de markt zijn eigen zakjes en bakjes geen probleem, aangezien ik inmiddels mijn vaste kramen heb hoef ik ook bijna nooit meer wat uit te leggen, wel zo handig.

Maar in de supermarkt is het lastiger, veel kan daar sowieso niet, ik kom daar ook minder sinds ik afval wil verminderen, maar ons gezin is zeker niet afvalvrij. En een deel komt dus nog steeds uit de supermarkt. Als ik er dan toch ben neem ik graag ook groenten en fruit mee. Maar dan weer niet in het plastic, wat zeker nu de zomer voorbij is lastiger is. Groente of fruit in plastic laat ik liggen, tenzij het echt niet

zonder ergens te verkrijgen is, zoals 013-jpg-0-jpg-vChinese kool. Maar hoe neem je het dan mee ? Als er een zelfscan is, is dat geen probleem, dan kan het gewoon in mijn eigen tas of zak. Maar veel groente wordt bij de kassa gewogen, en de cassiere ziet met dichte zak niet wat er in zit. Tot nu toe deed ik zoveel mogelijk los, of als dat echt niet ging (sperziebonen) in mijn eigen zak en dan zeggen wat er in zit.. Maar echt handig is het niet. (soms vlogen de appels alle kanten op) .En aangezien mijn zak wordt meegewogen ook duurder.  maar nu las ik ergens op internet de oplossing! Waszakjes, licht van gewicht, en je kunt er door heen kijken. De mijne heb ik voor weinig gekocht bij de Action. en ik vind het ideaal. ze zijn licht, nemen weinig ruimte in, stevig en lijken ervoor gemaakt

Only registered users can comment.

 1. Een beetje een rare vraag, maar waar bewaar jij je verpakkingen die naar de supermarkt gebracht worden? Ben het helemaal eens dat er minder plastic zakjes moeten zijn, maar ik kan door de verpakkingen echt niet zonder…

  Kijk, hier is haast geen slager te vinden, dus alles moeten we via de supermarkt kopen en plastic en verpakkingen mogen ook niet meer in de grijze container. Ook pakken drinken is veel afval. En kijk naar de wasmiddelen: het zijn grote flessen en dus allemaal afval. Overigens in Eindhoven gebeurt het nog wel dat de verpakkingen in de grijze containers gegooid worden….en weet je wat de reden is? En daar wordt die 1 keer per 2 weken geleegd en hier 1 keer per 4 weken. Vooral de gemeente is te laks om de grondcontainers vaak te legen. En hier in Almelo zien die containers eruit alsof het ophalen van grofvuil is.

  Dus waar staan wij als de gemeente al niet eens meewerkt?

  Jouw groentenetje vind ik overigens wel een heel goed idee….

 2. Ik begrijp je vraag geloof ik niet zo goed, maar ik scheid natuurlijk ook mijn afval, maar geen afval is beter. En tja soms moet ik wat verder weg, maar iedere stad of dorp heeft denk ik wel een week markt of wat lokale winkels. Aan huis wordt huisvuil en gft opgehaald maar door het dorp staan bakken voor papier en plastic, bij het plastic mag nu ook drinkpakken en blik. Het minder afval merk ik wel, hoef minder vaak afval weg te brengen en de container nog maar 1 keer in de maand aan de weg. Al hebben we nog steeds veel !

 3. Leuk idee hoor, ik probeer ook wel van alles, maar op een flat wonen heeft dus ook zijn nadelen w.b.scheiden. en dan bedoel ik : weinig ruimte, geen tuin of schuur, maar ik doe wel mijn stinkende best.
  Fijn week-end !

Geef een reactie