Vanille extract en vanille suiker maken

Als je graag bakt, is vanille iets wat je in veel gerechten gebruikt. Het ruikt alleen al zo lekker. Vanille extract is niet goedkoop, en vaak vooral chemisch, in elk geval wat je in de supermarkt koopt. Daarnaast zit het vaak in kleine flesjes en vanillesuiker in kleine zakjes met daar nog plastic eromheen. Nu wil ik niet alles zelf gaan maken, maar dit is zo eenvoudig en in 5 minuten klaar. Als je de wachttijd niet mee rekent, geduld is ook hier het antwoord.

Niet zonder verpakking, de vodka zat in een fles, en ook de vanille niet onverpakt, maar nu heb ik wel heel lang genoeg. Het is de eerste keer dat ik het maak maar het lijkt me niet dat er veel aan mis kan gaan.

Voor de vanille extract:

250 dl vodka
1.5 vanille stokje (wel een beetje goede, deze heb ik bij een drogist met veel kruiden gekocht, zijn ook lange stokjes.)
Flesje eerst goed schoonmaken , dan de vodka erin, de vanille met een scherp mesje open snijden en in het flesje stoppen.vanille extract en dan is het klaar, goed wegzetten op een koele en donkere plek en regelmatig even schudden. Het moet wel een week of acht blijven staan, hoe langer je het laat staan hoe sterker. Het schijnt dat je het flesje gewoon steeds bij kunt vullen, of dat echt zo is zal nog blijken.

Suiker gebruik ik liever zo min mogelijk, toch is het wel handig om wat vanille suiker in huis te hebben, mijn gezin houd erg van zoete baksels, dus die bak ik ook, ik wissel het af.

Vanille suiker is ook heel eenvoudig. Gebruikt heb ik 100 gram suiker en een half vanille stokje. Het stokje opensnijden , het merg eruit halen en bij de suiker doen, ook het lege stokje erbij.

Een week of drie laten trekken.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: