Vruchtbare grond in de moestuin? Mest er op!

Planten halen de voeding die ze nodig hebben uit de grond. Om de grond vruchtbaar te houden en er voor te zorgen dat ook het komende jaar de planten kunnen groeien kun je onder andere de grond bemesten. Op ons moestuin complex staat elke winter zo vanaf het najaar een bak met paarden stalmest wat je kunt pakken. Door het mooie weer was het dit jaar wat later omdat de paarden langer buiten stonden. De laatste maanden lag het bij ons een beetje stil. Maar nu we zo langzaam toch richting voorjaar gaan wordt het weer tuin tijd!

Dat mest naar de tuin is overigens een flink klusje. Zeker omdat we helemaal achterin het complex zitten. Eerst moet de mest op een platte kar, dan naar de tuin gereden en dan over geschept in een kruiwagen naar de juiste plek op de tuin gebracht. Maar ik klaag niet, want ik heb alleen toegekeken en foto’s gemaakt.

Koemest schijnt overigens wel iets beter te zijn dan paardenmest omdat het iets meer voedingsstoffen bevat. Beide bevatten fosfor, stikstof, kalium en calcium maar in wisselende hoeveelheden. Stalmest heeft ook wel wat risico’s, er kan veel zaad van onkruid inzitten, en trekt sommige insecten aan zoals de koolvlieg. Maar ja wel puur natuur, en dus voor ons zo voor het pakken. En onkruid hebben we zonder mest toch wel .

 

 

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: