Moestuin | tuin onderhoud

Composteren voor op de moestuin

27 oktober 2017

De grond in de moestuin heeft voeding nodig, bijvoorbeeld in de vorm van compost. Compost is humusrijk en daardoor een goede grondverbeteraar. Dit kun je kopen, maar ook vrij eenvoudig zelf maken. We hadden de afgelopen jaren een composthoop voor dit doel, maar nu hebben we een compostbak, gemaakt van oud pallethout. Wat overigens voor het proces niet zoveel uitmaakt,het is een open bak, maar staat wel net wat netter.

Composteren is een rottingsproces, bacteriën, schimmels en andere bodemorganisme zetten groente, fruit en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof.

Wat belangrijk is, is dat wat er opgaat divers is, een gedeelte zacht materiaal, zoals tuinafval (stikstofrijk), een gedeelte hard materiaal zoals snoeiafval (koolstofrijk) en GFT afval. Grof, fijn, droog, vochtig. Een goede verhouding is van belang.Regelmatig moet de compost hoop even omgeschud zodat er lucht in komt. Ook mest en boombladeren mogen in de compostbak.

Een gedeelte van ons GFT afval van thuis gaat er ook op, dat gooien we in een emmer tot we naar de moestuin gaan. Resten van groenten afval, koffieprut, eierenschillen enz. Geen gekookt materiaal en geen vis,vlees of brood.

Wat er ook niet op mag is planten van de nachtschade familie. Waaronder aardappelen maar ook tomaten vallen. Die kunnen infectie geven aan de gewassen in de vorm van aardappelziekte ( Phytophthora)

Je hebt twee bakken nodig, een bak die vol zit met afval en aan het composteren is, en een zo goed als lege. waar steeds het afval weer in kan. Na ongeveer een jaar is de compost klaar en moet je het zeven door bijvoorbeeld een grof net en kan het daarna door de grond geschept. De grove delen die je overhoud na het zeven kunnen weer in de bak voor het volgende jaar.

Geef een reactie